nieuwe energiepremies 2017

Woningen moeten energiezuiniger worden. In 2007 lanceerde de Vlaamse Regering daartoe het ambitieuze Energierenovatieprogramma 2020, dat o.m. voorziet in premies voor energiebesparende investeringen. Veel particulieren hebben hier de afgelopen 10 jaar van kunnen genieten. Met ingang van 1 januari 2017 zijn de premies opnieuw aangepast.

Wat verandert er met de nieuwe energiepremies in 2017?

Bij nieuwbouwwoningen wordt energiezuinigheid volop gepromoot. Zij worden optimaal geïsoleerd, waardoor het energieverbruik beperkt is. Bij woningen die vóór 2006 werden gebouwd, is dit vaak wel anders. Energiepremies vormen een goede stimulans om ook deze woningen aan te pakken.

De herziening van het premiebeleid kan ook invloed hebben op uw renovatieproject. De premies zijn in 2017 niet opgeheven, maar de voorwaarden werden wel strenger. Over het algemeen valt het premiebedrag ook lager uit dan voorheen. Een andere opvallende wijziging is dat de fiscale aftrek op dakisolatie is afgeschaft, al wordt dit deels gecompenseerd via andere maatregelen. Vooral de nieuwe bonus voor totaalrenovatie kan interessant zijn voor u.

Totaalrenovatiebonus

Het isoleren van het dak of het plaatsen van hoogrendementglas is al een goed begin om uw woning energiezuiniger te maken. Maar de overheid wil kandidaat-verbouwers aansporen om zoveel mogelijk verschillende elementen tegelijk aan te pakken via de totaalrenovatiebonus.

U komt hiervoor in aanmerking wanneer u in een periode van vijf jaar meerdere energiebesparende maatregelen uitvoert. Zeven verschillende investeringen tellen mee voor de totaalrenovatiebonus. Daarvan dient u er minimaal drie te combineren. U heeft de keuze uit:

  • Isolatie van het dak of de zoldervloer (minimaal 30 m²)
  • Buitenmuurisolatie en/of spouwmuurisolatie (minimaal 30 m²)
  • Kelderisolatie en/of vloerisolatie (minimaal 30 m²)
  • Bestaande beglazing vervangen door hoogrendementglas
  • Installeren van een zonneboiler
  • Plaatsen van een warmtepomp
  • Integreren van een ventilatiesysteem

Hoe grondiger u de renovatie aanpakt, hoe hoger de premie. De totaalrenovatiebonus voor drie investeringen levert maximaal €625 (voor appartementen) of €1250 (voor eengezinswoningen) op. Voorziet u alle zeven onderdelen? Dan ontvangt u voor een appartement maximaal €2375, en bij een eengezinswoning kan u zelfs tot €4750 van uw investering terugkrijgen.

Overige wijzigingen in het nieuwe beleid

Het oude premiebeleid was soms onnodig ingewikkeld. Zo waren er waren bijvoorbeeld zes verschillende premies voor dakisolatie. Welke premie van toepassing was, hing onder meer af van de isolatiewaarde. Dit onderscheid wordt in het nieuwe energiebeleid niet meer gemaakt. Er blijven slechts twee premies voor dakisolatie over. Eén voor doe-het-zelvers, de andere voor aannemers.

Op 1 januari 2017 kwam hier nog een nieuwe premie bij: voor het isoleren van de buitenmuren van de woning langs de binnenzijde. Als u aan alle voorwaarden voldoet, zorgt de netbeheerder ervoor dat de premieaanvraag wordt goedgekeurd. Na het indienen van de aanvraag dient u maximaal 6 maanden te wachten vooraleer u de premie ontvangt.