3D-simulatie ontwerp
3D-simulatie ontwerp
Industrie- en kantoorbouw, Recent

A.I.M. Recyling Europe Oostende

A.I.M. Recycling Europe, een joint venture tussen het Canadese American Iron & Metal en het Westvlaamse Waste Management, bouwt een nieuwe recyclagefabriek op Plassendale 1 te Oostende.

De keuze voor deze locatie werd vooral ingegeven door de nabijheid van de E40, de ligging aan het kanaal Oostende-Brugge en de ontsluiting via de zee.

Het project bestaat uit een tweeluik:

– industriële hal van 3.800 m² voor het verwerken van schroot

– losstaand kantoorgebouw

Er wordt geopteerd om de gebouwen op te trekken in prefabbeton omwille van de robuustheid, de stabiliteit bij brand, de grote hoogte (19,50 m) en de korte bouwtijd. De gevels zijn onderaan voorzien van een betonnen ‘plint’ over een hoogte van 3,50 m omwille van de kwetsbaarheid. Er bovenop worden de gevels afgewerkt in geprofileerde staalplaten met aangepaste coating voor het maritieme klimaat.

De grote uitdaging van dit project is het overwinnen van de uiterst zwakke ondergrond. Een mix van meer dan 4000 grondverdringende schroefpalen en groutkolommen, in combinatie met een doordachte funderingsopbouw moeten de negatieve invloed van de onderliggende zwakke (turf)lagen grotendeels wegwerken.

Ook hier werd een goed doordacht afwateringsplan opgemaakt met aandacht voor recuperatie van regenwater in het productieproces, zuivering van bedrijfsafvalwaters afkomstig van een volledig verharde koer (> 30.000 m²).

 


Details

Ontwikkeling van een industriële site

Projectmanagement
The Home Company Architectenbureau