De Canadese recyclegroep AIM (American Iron & Metal) investeert 12 miljoen euro in hun eerste recyclagevestiging in Europa. Die komt in de Oostendse achterhaven, op het terrein Plassendale 1. De Haven van Oostende stelde het project samen voor met AIM Recycling Europe, een joint venture tussen AIM en Waste Management uit Gistel.

AIM heeft een terrein van 32.000 vierkante meter gekocht langs het kanaal Oostende – Brugge. AIM heeft ook al een optie genomen voor nog 30.000 vierkante meter extra. Er komt op de site een volledig overdekte verwerkings- en recyclageinstallatie van ongeveer 20 meter hoog.

Het bedrijf zal zich specialiseren in de terugwinning en recyclage van non-ferro metalen zoals koper, lood, aluminium, zink, brons en messing. Het is een voorbeeld van circulaire economie waarbij de herbruikbaarheid van grondstoffen gemaximaliseerd en de vernietiging geminimaliseerd wordt.

De aanvoer zal vooral uit Europa komen, en het is de bedoeling dat de afgewerkte producten terug binnen Europa zullen verwerkt worden. In eerste instantie zal de vestiging vijftien directe jobs opleveren. In het najaar is de opstart voorzien van de installatie.

“AIM heeft voor Oostende gekozen omwille van onze knowhow hier in de achterhaven, de bereikbaarheid, maar ook de begeleiding tijdens alle administratieve procedures”, aldus schepen voor Economie Johan Vande Lanotte.

Voor het ontwerp en realisatie van hun nieuwe bedrijfsgebouwen koos A.I.M. Recycling Europe voor Embo Wim Architectenburo uit Waregem.